През 1932 г. постъпва искане от жители на близкото с. Фазаново (които са прокудени тракийски бежанци от Пенека, Маджура, Малък Самоков, Яна, Бунархисар и др. – дн. в пределите на Турция) да им се предостави място за преселване в пределите на Кюприйска община, поради възникнала опасна заразна заболеваемост с голяма смъртност на жителите в селото – територията на Кюприйската община – от 1934 г. Приморска община, тогава е от Андрея баир над Аркутино срещу Змийския остров, до устието на река Караагач.
Кюприйската община след обсъждане на общинска сесия, дава съгласие и след дълга кореспонденция с Министерството на вътрешните работи и народното здраве се отрежда земя в западната част на полуостров Урдовиза. Новото селище е със статут на махала, без име, към Приморска община. Първоначално се заселват няколко семейства и построяват първите колиби и няколко къщи тип „шаронки” по програмата на французина Рене Шарон. Важна роля за създаването на бъдещето село изиграва Горско-производствена кооперация „Момчов гьол”, обособена в района на Василико през 1932 г. През 1937 г. махалата се обособява със статут на село и му се дава името Китен, защото къщичките „шаронките” отдалеч наподобявали на китка.
Скелята (кея) на Атлиман, който е съществувал от векове и от там са изнасяни въглища, дървен материал и др. е работил най-активно до към 1935 г. До 1944 г. основен поминък на селото е земеделие и животновъдство. В края на 60 и началото на 70 години на миналия век Китен започва да се развива като курортно селище.
Китен получава статут на Национален морски курорт. През тези години се изграждат много почивни бази на производствени и непроизводствени предприятия. Уникалните плажове, които са го заобиколили предлазполагат за бързото развите на курорта, със своето обаяние и чистота. Прекрасните заливи, съчетани с гора и зелинина са идеално място за почивка в летните знойни дни.
На 16 октомври 1981 г. Китен е обявен за квартал на Приморско. След 1990 г. се отделя като самостоятелно село. Китен административно се присъединява отново към Община Приморско, доброволно, след проведен референдум и последващ Указ № 102 от 17 април 2001 г.
По предложение на кмета на Община Приморско, Китен е обявен за град и утвърден през 2009 г.
Днес гр. Китен развива много успешно туристическия бизнес с новите хотели, ресторанти и увеселителни заведения, и е предпочитано място за много туристи.
През 2012 г. започна разкопките на древногръцката (или древноримската) крепост Урдовиза. При разкопките на крепостната стена са открити 12 стъпала, две кули за наблюдение, огнище, както и ясно очертана врата. Според старинно предание, записано от братя Шкорпил, южно от Урдовиза е прекаран каменен зид във водата който предпазвал пристанището от бурите. От тази крепост произлиза и легендата за Хасекията.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0