Странджански легенди оживяха в Приморско

Български и турски изпълнители участваха в първия Фестивал на легендите

Предания и тайнства от Странджа планина оживяха на сцената на амфитеатъра в Приморско на 23 септември. Те бяха пресъздадени от български и турски художествени състави във Фестивал на легендите, организиран от  Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” – Бургас и Асоциация за изследване на граничните култури в Одрин, Република Турция.

Пред многобройна публика млади изпълнители показаха своя артистичен прочит на мистични истории от двете страни на границата, предавани от поколение на поколение.

Докато българските състави при интерпретацията на легендите бяха заложили на танца и пантомимата, турските актьори се представиха с драматургия, съчетана с театър на сенките. Водещият Валери Еличов и преводачката Гергана Мутафчиева разказаха самите легенди на български и турски език.

Легендите за река Ропотамо и основаването на града на любовта Ахтопол бяха прeсътворени от трупите на танцово студио R с ръководители Росен Методиев и Ваня Маврова. Фолклорен ансамбъл „Лазур” с ръководител Бойчо Янев разказа в танц легендата за змейовата невяста Елена. Гостите от Одрин – театрална трупа, водена от Ердоган Егмен и фолклорна група от Сдружение за култура и фолклор с ръководител Ахмед Дьотлер пресъздадоха предание за Орест като основател на Одрин и чудотворства, за които се разказва от другата страна на Странджа планина. Фойерверки с огнено шоу допълнително потопиха в света на мистичното събраното в амфитеатър множество, което бурно аплодира всяко изпълнение.

Старт на фестивала даде председателят на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” Алберта Алкалай. Тя изрази увереност, че той ще се превърне в традиционен и благодари на Община Приморско за радушния прием на инициативата.

Специален поздрав към участниците и публиката на фестивала поднесе фолклорен ансамбъл от гр. Плоещ, Румъния.

Фестивалът на легендите е опит да се представят някои от тайнствата на Странджа – от българска и от турска страна, които предизвикват любопитство и привличат посетители към мистичните й места. Освен атракция за зрителите,  той е и начин на привличане на нови почитатели на романтиката, мистиката и първичността, които планината щедро дарява.

Събитието е част от проект № СВ 005.1.23.107 – „Път на легенди – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

Водещ партньор е Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Асоциация за изследване на граничните култури в Одрин е партньорът от Турция.

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

2194999 21951099_ 21992825 22041914

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0