СМЕЛЧАЦИ СЕ ПОТОПИХА В ЛЕДЕНИТЕ ВОДИ НА ЙОРДАНОВДЕН

СМЕЛЧАЦИ СЕ ПОТОПИХА В ЛЕДЕНИТЕ ВОДИ НА ЙОРДАНОВДЕН 

В Община Приморско ритуала по спасяването на Светият кръст беше извършен в три от населените места- Приморско, Китен и Ново Паничарево.  Празникът в Приморско започна в 9:00 часа с празнична литургия в храм “Св. Св. Кирил и Методий”, там Отец Гавраил отслужи Света Литургия и Водосвет за здраве. Десетки миряни посетиха храма преди да се отправят към пристанището.  

 

По традиция на Йордановден, се освещават бойните знамена, за това и “Общински клуб на запасните офицери и сержанти от запаса и резерва”, присъстваха на литургията със своето знаме, където то бе осветено, след което шествието тръгна към пристанището в града. 

Десетки жители и гости на Приморско очакваха с нетърпение да видят кой ще извади кръста.  

В морето скочиха пет човека, от които най-бърз се оказа 16 годишният Петър Янакиев от Приморско, за който това е първо скачане в ледените води.  

В Китен, празникът започна в 11:30 часа, като на пристанището се извърши Водосвет. Там смелчаците бяха също пет, а кръста беше изваден за четвърта поредна година от 21 годишният Никола Бинев от Китен.  

В село Ново Паничарево, също не липсваха желаещи да се потопят в ледената вода за здраве. Там ритуалът бе извършен в река

Ропотамо, а кръста беше спасен от Йовчо Киров Цанев на 43 години. 

За всички престрашили се имаше осигурени парични награди от Община Приморско и кметствата.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0