Приморско и Китен са част от турнето на ТФ „Петлите“

Приморско и Китен са част от турнето на ТФ „Петлите“

Талантливите бургаски танцьори от танцува формация „Петлите“ , застават пред  публиката в  Приморско на 14 август  и Китен на 15 август от 20:30 часа с  най-новия си  спектакъл“Легендата“.

Професионалисти стоят зад 15 -те талантливи деца, които ще видим на сцената.  Хореографията е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова, Костюми – Камелия Цонева и Атанаска Маринова, Визия – Стела Иванова.

Спектакълът е базиран на легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на миналия век от местния краевед Никола Проданов, който слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на самия „Русин камък“.

През 1332 година цар Иван Александър побеждава в битката при Русокастро византийския император Андроник III – това е последната българска победа преди падането на България под османско иго.

На сцената ще оживее магична история за мома Руса и змея, който се влюбва в хубавицата и иска да я отвлече. Превръща се в млад момък и я ухажва настойчиво – напива водата в менците и, хваща се на хорото до нея, но хубавицата има друго либе и се не дава.

На Гергьовден, когато Руса играе хоро на мегдана до своя любим, змеят я отмъква сред огън и дим и я отвлича.

Близките й се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна битка, пробожда го с копието си и спасява момата.

Идеята на организаторите от асоциация „Деметра“ и „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалните грижи е децата да опознаят родния фолклор.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0