Празнична програма за Богоявление в Община Приморско

Богоявление, познат още и като Йордановден, е третият по значимост християнски празник през годината. Според евангелския разказ на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Според поверието, ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

И тази година община Приморско ще почете големия християнски празник.

„Богоявление“ ще се чества както следва:

09.00ч. – Храм „Св. св. Кирил и Методий“  Тържествена Света

Литургия            

10.30ч. Велик водосвет

10:45ч. – Литийно шествие от храм „Св. св. Кирил и Методий“

до пристанището.

11.00ч. – Ритуал по спасяване на кръста в Приморско

11.30ч.-– Ритуал по спасяване на кръста в Китен

12.00ч. – Ритуал по спасяване на кръста в село Ново Паничарево

 

Спазвайки традицията  и в Китен куражлии ще опитат да се преборят с бурните зимни води на морето и да извадят кръста. Празникът там ще започне от 11:30 часа на пристанището.

Община Приморско  отправя покана към всички, които искат да се включат в ритуала за спасяването  на Светия кръст от морето на 6 януари /Неделя/.

 

Желаещите да скочат в морските води  трябва да са в добро здравословно състояние,  навършили 16 години, както и да са православно кръстени християни. Записването за участие в спасяването на Светия кръст ще се извършва на място в самия ден – 6 януари.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0