Петото издание на „Приморска перла“ е към финала си

Петото издание на „Приморска перла“ е към финала си

„Приморска перла‘2019“ е към своя край, в четирите дни се проведат четири независими един от друг конкурса- Изпълнители на народни песни, виртуози на народните инструменти, надсвирване на народни оркестри, а тази вечер ще е танцов фолклорен конкурс. Националните фолклорни празници „Приморска перла“, са създадени през 2014г. по инициатива на маестро Стойко Стойков и с помощта на Община Приморско. През годините на сцената на форума са се качили около 5000 изпълнители, сред които има и млади таланти забелязани именно на сцената на „Приморска перла“, а тази година на сцената се качиха приблизително хиляда изпълнителя в различните категории. Журито, което е участвало през годините в определяне на лауреатите е било внимателно подбирано и на масата за журиране са сядали едни от най-известните музиканти в България. Тази година победителите в конкурсите бяха избрани от Петър Аркалиев -председател, маестро Димитър Христов, маестра Ваня Монева, маестро Николай Докторов, Евелина Христова, Маестро Стойко Стойков и Ивайло Иванов. Медийни партньори на събитието с право на журиране са: Марин Маринов – ФТ „СЪНРАЙЗ МЮЗИК“, Николай Чапански – вестник „ФОЛКЛОРЕН ХОРИЗОНТ“.

Снимка: Таня Рисемова

На 6-ти септември по повод Съединението на Княжество България с Източна Румелия, празничен концерт изнесоха възпитаниците на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел, които са и индивидуални участници във различните конкурси.

Кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов връчи на Мария Градешлиева директор на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел, плакет за принос в организацията на петото юбилейно издание на НФП „Приморска перла“.

Петър Аркалиев- председател на журито на НФП „Приморска перла‘2019“ и зам. директор на НУФИ „Филип Кутев“ , сподели наблюденията си, че с всяка изминала година към „Приморска перла“ интересът нараства и качеството на изпълненията се повишава. Г-н Аркалиев отбелязва също така, че форумът служи за „сверяване на часовниците“ на изпълнители и ръководители.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0