ОБЩИНА ПРИМОРСКО ОТПРАВЯ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ СИ.

ОБЩИНА ПРИМОРСКО ОТПРАВЯ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ СИ ПО ПОВОД СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
На 5-ти септември, Захари Стоянов произнася „Братя! Часът на Съединението удари! Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и да подпомогнете святото дело!“ . С тези думи, започват действията, довели по-късно до съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Същия ден в Пазарджик се събират около 3000 въстаници от околните села, а в нощта срещу 6 септември 1885 г. стотици въоръжени хора от Голямо Конаре – днешният град Съединение се отправят към Пловдив. Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.
Съединението е акт, които е в основата на съществуването на България в днешния си териториален вид и една от последните стъпки към извоюването на пълната свобода на нашата държава.
Община Приморско, отправя предизвикателство към жителите и гостите си, на този велик за България ден!
Да дадем воля на родолюбието си и гордо да заявим, че сме българи, като се обединим за едно голямо хоро, пред сградата на общината в 12.00 ч. на 06.09.2018 г.
Разбира се предизвикателството не свършва до тук, участниците ще трябва да бъдат и изобретателни, освен талантливи танцьори. Ще трябва да намерите начин, чрез дреха или друг предмет да покажете, че сте горди българи.
За най-малките е организирана от Община Приморско РАБОТИЛНИЦА ЗА ПАТРИОТИ, в която освен да покажат сръчност, при изработката на значки и знаменца, ще имат възможност и да научат повече за празникът.
Музеят в града е подготвил за посетителите си презентация и беседа за Съединението на България, като входът ще е свободен през целият ден.
Вижте програма по часове ТУК:
1. 10.30 ч. Презентация и беседа в исторически музей, гр. Приморско на тема 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
2. 11.00 ч . Работилница за патриоти – най-малките ще изработват значки и знамена, материалите са осигурени от Община Приморско.
3. 12.00 Голямо българско хоро под наслов „Горди българи“

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0