НИКУЛДЕН В ОБЩИНА ПРИМОРСКО

Приморско и Китен усилено се готвят за празника на моряците и рибарите – Никулден.

Никулденските тържества ще започнат с празнична Света литургия.

Тя ще започне от 9:00 часа в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от отец Гавраил в чест на покровителя на морето и за благоденствие на Приморско.

 

В 10:00 часа ще тръгне традиционното литийно шествие към пристанището, където в морето ще бъдат хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари. Венци ще бъдат положени и на паметната плоча на загиналите рибари от далян „Кондрус“ в морската градина .

От 12:00 часа пред сградата на Общината в Приморско също по традиция ще се раздава осветена рибена чорба, печена риба и вино.

 

На 7 декември празничната програма ще продължи от 17:30 часа в центъра на града, където за малките приморчани ще бъде показан спектакъла „Коледни искри“ и заедно ще запалят коледните светлини. С това ще поставят начало на отброяване дните до Рождество и началото на новата година.

Красива светлинна заря ще нанесе финалните щрихи на Никулден в Приморско и ще даде старт на Коледните и Новогодишни празници.

 

За празника усилено се готвят и в Китен. Програмата там ще започне от 11:00 часа с литургия в храм “Възнесение Господне”

В 12:00 часа ще бъдат хвърлени венци венци на пристанището в памет на загиналите моряци и рибари.

От 12:30 часа ще бъде извършено освещаване на рибен курбан, печена риба и вино, с които ще бъдат почерпени жителите и гостите на морския град.

 

Самодейните състави към читалището ще отправят своя специален празничен поздрав с програма, която ще започне от 15:30 часа, а коледните светлини в Китен ще грейнат в 17:30 часа.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0