Легитимните изследвания на морската вода в Приморско и Китен не показват замърсяване

Море

Нямаме сигнали за проблеми или повишена заболяемост в региона

 

Легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от РЗИ-Бургас, на плажовете в Приморско и Китен не показва опасна концентрация на бактерии и микроорганизми. Резултатите от последните две проверки на Регионалната здравна инспекция конкретно на Южен плаж – Приморско, проведени на 31 юли и 14 август 2023 г., не отчитат наличие на еширихиа коли и чревна ешерихиа коли извън норма. От началото на август в Община Приморско няма постъпили сигнали от граждани или организации за проблеми в региона. По данни на медицинския център в Приморско също няма данни за повишена заболяемост, която да се свързва с потенциално замърсяване на водата по плажовете в региона.

„За нас здравето и безопасността на хората винаги е било основен приоритет и затова винаги сме се отнасяли отговорно към темата с чистота на морската вода. В същото време обаче сме категорични, че проверки и разпространение на информация е редно да се прави само от легитимни източници и при спазване на всички нормативни правила и професионална етика. В този смисъл не можем да приемем разпространяваната през последните часове информация за теоретично замърсяване на водата в района на Приморско и Китен, защото няма необходимите доказателства. Смятаме, че подобно поведение е некоректно към обществеността и създава неоправдано страхове у хората.”, заяви кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

След спешни консултации с РЗИ – Бургас и допълнителна проверка на изнесената в публичното пространство информация се установява, че тя не е подкрепена с достоверни данни за използваната методология за взимане и изследване на пробите, липсват официални протоколи от акредитирана лаборатория, няма яснота дали взимането на пробите е еднократно или са взети контролни проби, дали времето на събиране е съобразено с периоди на валеж, каквито са европейските изисквания. Няма яснота и защо за провеждането и резултатите от експеримента не са били уведомени нито отговорните държавни институции, нито общинската администрация.

„Всичко това компрометира достоверността на изнесената в публичното пространство информация. В същото време обаче се създават излишни притеснения у хората, а туристическият бранш е подложен на допълнителен натиск в един нелек сезон. Подобни спорни практики будят дълбоко озадачение, не само защото не се наблюдават в други държави, но и защото не водят до резултати в полза на българските граждани и общество.”, допълва д-р Германов.

Експертите на Община Приморско ще продължат да следят с повишено внимание важната тема с чистота на морската вода в региона до края на сезон 2023 г., като остават в постоянен контакт с РЗИ – Бургас и другите отговорни институции и имат готовност за съдействие и незабавна реакция в случай на сигнали или проблемни индикации.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0